Gramanen - stjälptygel eller hjälptygel?Det är många som ifrågasatt mitt använda av gramantygeln. Främst i det avseende om att "gramaner knäcker bara nacken hästen", "graman är bara till för de som vill trycka ihop hästen utan att kunna rida", "gramanen får hästen att fuska", "du behöver väl inte graman på en så rutinerad gammal häst". Summa summarum gramantygeln borde brännas. 

Jag kan hålla med om det där. En felaktigt använd gramantygel stjälper mer än vad den hjälper.
I mitt fall använder jag inte den för att "trycka ihop min häst." Har aldrig gjort och kommer aldrig att göra. Hon går att rida i form och kan balansera upp sig själv i alla gångarter utan att behöva någon extra hjälp ifrån en graman. En pantertant kallas minsann inte pantertant för inget! 

DÄREMOT; så finns det en stor säkerhetsaspekt bakom mitt gramananvändande. Det här är en häst som inte tvekar en sekund över att ställa sig på två ben och dansa runt när något blir jobbigt eller något läskigt dyker upp. Någonting som hon satt i system sedan vår svacka i vintras. Detta har vi kämpatså himla hårt med att jobba bort och det händer allt mer sällan. Hon är en häst som är stark och har mycket i huvudet om man skulle komma på kant med varandra... I de lägen kan jag lätt inverka snabbt och effektivt på henne med en gramantygel som annars allt som oftast hänger helt löst eller löper fritt i min hand för full rörelsefrihet för hästen. Jag har ridit med graman för tränare flera gånger för att få korrekt hjälp och förståelse för hur och när jag ska inverka för absolut bästa effekt och korrekta hjälper. Givetvis används inte alltid gramanen, men det går i perioder, precis som mitt kära stos humör... haha ;) En vacker dag ska den dock brännas för gott hoppas jag! 

Caroline och unghästen Stina > September , 2016

Jag ska erkänna att jag också har funderat över saken, men ville inte kommentera, då jag (baserat på vilken hästsyn du verkar ha i övrigt) antog att du hade en annan anledning än "gå-i-form-argumentet". Mycket riktigt. Själv är jag en gramanmotståndare av rang, men om min häst hade börjat stegra hade jag nog också valt att hålla oss vid liv framför mina nobla principer och snörat på en graman (förutsatt att hon var uppkollad och inte hade ont såklart). Tack iallafall för att du förklarar!